XI Gminny Konkurs w Opinogórze

Kultywowanie tradycyjnych potraw wielkanocnych

Podziel się:

Stoły uginające się pod ciężarem wspaniałych przysmaków, w tle wystawa, a na niej przepiękne lale kurpiowskie wykonane przez Janinę Krzyżewską z Lipnik k. Łysych, na innych stołach wymieniona wyżej wykonująca wraz z uczniami palmy wielkanocne. Tak wyglądała 19 bm. sala widowiskowa Gminnego Ośrodka Kultury w Opinogórze.

Odbywał się tu mianowicie doroczny XI Gminny Konkurs Kulinarny Tradycyjnych Wypieków i Potraw Wielkanocnych. Dodajmy, że imprezie towarzyszyła jeszcze wystawa prac nadesłanych przez uczniów na gminny konkurs plastyczny pn. „Karta, pisanka i stroik wielkanocny”.
Do konkursu zgłosiło się 19 mieszkanek z całej gminy. Jury złożone ze specjalistek z dziedziny gastronomii miało ocenić walory smakowe przedstawionych potraw, ich związek z tradycją wielkanocną oraz estetykę wykonania.
Trudno wymienić choćby część przygotowanych na konkurs potraw noszących niejednokrotnie wymyślne nazwy: „wiosenne przebudzenie”, „świąteczna chatka”, „mieszki szlacheckie”, a wśród nich: pasztety, kiełbasy, schab z owocami, rolada z jabłkami, faszerowany kurczak, i dalej: babeczki, serniki, jabłeczniki, galaretki. Dość, dość, dość tego wymieniania, ślinka leci. Jury długo smakowało i oglądało każdą potrawę, by w końcu wydać werdykt.
W kategorii „potrawa wielkanocna” I nagroda przypadła Renacie Humięckiej (Wola Wierzbowska) – za „wielkanocną kiełbasę”, II nagroda Longinie Płoskiej (Kołaki Budzyno) – za potrawę nazwaną „mieszki szlacheckie”, III nagroda Łucji Milewskiej (Przytoka) za „kurczaka faszerowanego”. Wyróżnienia otrzymały: Anna Modrzakowska (Czernice), Gabriela Kamińska (Opinogóra Dolna), Krystyna Krakowska (Pałuki) i Maria Czarnecka (Rembówko).
W kategorii „ciasta wielkanocne” I nagrodę otrzymała Grażyna Czarnecka (Opinogóra Górna) – za „sernik wielkanocny”, II nagrodę Aneta Miklaszewska (Opinogóra Dolna) – za „świąteczną chatkę”, III nagrodę Małgorzata Piotrowska (Opinogóra Kolonie) – za „wiosenne przebudzenie”. Wyróżnienia otrzymały: Joanna Krakowska (Pałuki), Renata Trętowska (Pałuki), Krystyna Ostrowska (Kołaczków), Janina Pikus (Wierzbowo), Maria Kołakowska (Niemierzyce) i Marta Frączkowska (Opinogóra Górna).
Jury obradowało w składzie: Małgorzata Kołakowska – zastępca wójta Opinogóry, Beata Miłoboszewska – szefowa baru „Fantazja” w Ciechanowie, Renata Żmijewska – przedsiębiorca, szkoleniowiec produktu tradycyjnego i lokalnego w Lokalnych Grupach Działania i Zofia Pikus – dyrektor GminnegoOśrodka Kultury. Zgodnie stwierdzono, że uczestniczki konkursu wykazały dużą inwencję aby przygotowane przez nie potrawy i wypieki były nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentowały się. Podkreślono, że jak co roku celem konkursu jest prezentacja tradycji kulinarnych gminy, wyłonienie i nagrodzenie aktywnych mieszkanek, zajmujących się kultywowaniem tradycyjnych wypieków i potraw wielkanocnych.

P1090321

Nagrody i dyplomy laureatkom wręczał wójt gminy Opinogóra Stanisław Wieteska w towarzystwie m.in. dyrektorki GOK. Głównymi nagrodami były piękne grille elektryczne.
Po zakończeniu konkursu odbyła się degustacja zaprezentowanych w konkursie potraw, w której wzięli udział wszyscy uczestnicy i przybyli goście.
Gratulacje dla opinogórskiego GOK za imprezę zorganizowaną z takim rozmachem.
TWo

P1090276 P1090311 P1090314
Janina Krzyżewska
Śmiało można powiedzieć, że główną postacią tego dnia w Gminnym Ośrodku Kultury w Opinogórze była Janina Krzyżewska.
Emerytowana nauczycielka, poetka, bajkopisarka, współautorka książki „Palma kurpiowska w poezji ludowej”. Tworzy przepiękne, sporych rozmiarów lale kurpiowskie, a także głównie z bibuły kwiaty, anioły, koguty, wyroby bożonarodzeniowe. Pisze dla dzieci bajki serafińsko-lipnickie i rysuje do nich ilustracje.
– Od 50 lat jestem na Kurpiowszczyźnie. Najpierw w szkole przybliżałam dzieciom „świat kurpiowski”, a od 15 lat prowadzę tzw. edukację regionalną, czy – inaczej mówiąc – warsztaty z dziećmi i młodzieżą, począwszy od Warszawy poprzez wiele innych miejsc w kraju – informuje.
Jest niestrudzoną promotorką regionu kurpiowskiego. W 2006 r. zajęła I miejsce w konkursie na palmę kurpiowską w Łysych. Otrzymała szereg nagród, m.in. nagrodę Ministra Edukacji Narodowej oraz nagrodę niezależnej Fundacji Popierania Kultury Polskiej im. Boniewskiego „za podtrzymywanie tradycji, folkloru i historii kurpiowskich Lipnik”.

Podziel się:


Miejski Tydzień Profilaktyki w Ciechanowie

STOP DOPALACZOM

W ramach zaczynającego się w poniedziałek 5 października Miejskiego Tygodnia Profilaktyki odbędą się spektakle teatralne, koncerty w szkołach, spotkania, dyskusje, zajęcia profilaktyczne, konkurs dla uczniów. Motywem przewodnim jest walka z dopalaczami.

Młodzi Francuzi w Zespole Szkół nr 2 w Ciechanowie

Tatar z łososia, aksamitna zupa kalafiorowa, kaczka w pomarańczach z ziołową polentą, sery, a na deser: lody z gorącym musem malinowym - takie m.in. delicje podano podczas spotkania w ZS 2 pod hasłem "Kulinarna wędrówka po Europie - Polska – Francja.

Ćwiczyli ratowanie pod lodem

W minionym tygodniu strażacy z Państwowej Straży Pożarnej i Ochotniczych Straży Pożarnych na ciechanowskich „Torfach” ćwiczyli ratownictwo podlodowe.