Kolejna inwestycja Grupy BRJ – Browar Tenczynek – ruszy w pierwszej połowie roku

Podziel się:
fot. Browary Regionalne Jakubiak

Zakup nieruchomości w Tenczynku pochłonął ponad 3 mln zł, jednak szacowany koszt modernizacji browaru to 12 mln zł. Zabytkowy Browar Tenczynek od kwietnia 2014 r. należy do Grupy Browarów Regionalnych Jakubiak, w skład której wchodzi pięć browarów regionalnych m.in. w Ciechanowie, Lwówku Śląskim i Bojanowie.

Dziś Browar Tenczynek i okalający go plac o powierzchni blisko 5 ha to plac budowy. Prace remontowe browaru w podkrakowskim Tenczynku minęły już półmetek. Część biurowa jest ukończona. Odnawiane są budynki browaru, sypiące się tynki, prowadzone prace ziemne. Przygotowywane jest także wyposażenie części produkcyjnej browaru – właśnie zostały dostarczone i wstawione kolejne naczynia nowej warzelni. Niemal gotowy jest wydział fermentacji burzliwej. W podziemiach budynku ogromne piwnice leżakowe czekają już na złocisty trunek. A piwnice są tu imponujące z kamiennymi i ceglanymi podświetlanymi sklepieniami, odrestaurowanymi filarami. Wszystko to już dziś przypomina obraz sprzed wieków.

„Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem otwarcie browaru odbędzie się w majowy weekend. Harmonogram prac jest napięty, w przypadku tak dużych inwestycji zawsze zdarzają się niespodzianki, szczególnie, że obiekt jest zabytkiem. Jednak naszym celem jest uruchomienie produkcji w Browarze Tenczynek jeszcze przed sezonem – mówi Marek Jakubiak Prezes Grupy BRJ.

W okresie powojennym browar funkcjonował jako zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego. Przez ostatnich 25 lat obiekt został niemalże całkowicie zniszczony, przetrwał z wszechobecnym grzybem i wilgocią. Pomimo to zabytek nadal ujmuje swym urokiem. Co ważne, hrabia Potocki rozbudowując w XIX wieku browar wprowadził rozwiązania architektoniczne zgodne z polską sztuką piwowarską, Grupa BRJ podjęła więc trud odrestaurowania większości starego zakładu.

„Możliwości obiektu pozwolą warzyć miesięcznie 8 tys. hektolitrów piwa. Póki co chcemy działać w średnim segmencie produkcyjnym. Na początek szacujemy produkcję na poziomie do 100 tys. hektolitrów rocznie z zatrudnieniem ok. 25 osób. Planujemy pracę w systemie jednozmianowym. Jeśli zapotrzebowanie na piwo wzrośnie, zatrudnimy więcej pracowników” – dodaje Prezes Marek Jakubiak.

Jeszcze nie wiadomo jakie gatunki piwa będą produkowane w Tenczynku, pod jakimi nazwami piwo z podkrakowskiego browaru zostanie wprowadzone na rynek. Z pewnością będą to piwa warzone w tradycyjny sposób, naturalne, w tym również nieutrwalone – tak dobrze znane z innych browarów regionalnych Grupy BRJ. Można też zakładać, że podobnie jak w przypadku innych zabytkowych zakładów Browarów Regionalnych Jakubiak w promocji tenczyńskich piw pojawią się odniesienia do wspaniałej historii Browaru Tenczynek. W samym Tenczynku i okolicach powtarzana jest legenda, według której miejscowość odwiedził król Jan III Sobieski wracając do ojczyzny po odsieczy wiedeńskiej. Marek Jakubiak – właściciel firmy Browary Regionalne Jakubiak – jako wielki pasjonat polskiej historii przykłada wielką wagę do propagowania tradycji reanimując upadłe zabytkowe browary i przywracając im dawną świetność i godność.

Zgodnie z dewizą biznesową Prezesa Marka Jakubiaka, w Tenczynku nie tylko będzie warzone piwo tradycyjnymi metodami, zgodnie z polską sztuką piwowarską. W budynkach browaru będzie działało także muzeum. Będzie to jeden z istotnych elementów zakładu, który powstaje dzięki pasjonatom, m.in. mieszkańcom Tenczynka gromadzącym lokalne historyczne pamiątki.

„Turystyka piwna zyskuje w Polsce coraz większą popularność, browary należące do Grupy Browary Regionalne Jakubiak są otwarte dla turystów. Również w Tenczynku nie zabraknie atrakcji muzealniczych” – mówi Piotr Dusza Dyrektor Browaru Tenczynek. „Opracowujemy już trasę zwiedzania. Są też miejsca, gdzie turyści nie będą mogli wejść, ale niektóre będzie można obejrzeć przez szybę. Muzeum będzie lekcją żywej historii i fascynującą prezentacją tradycyjnego piwowarstwa” – dodaje Piotr Dusza.

Z niecierpliwością czekamy na odsłonięcie kolejnych kart historii Browaru Tenczynek…

Podziel się:


Rozmowa z Pawłem Kukizem, podczas otwarcia Browaru Tenczynek

Będę walczył o Polskę do końca

Panie Pawle, jak wrażenia po wizycie w browarze? Piwa Pan spróbował? Nie spróbowałem, bo już sporo lat nie piję. Natomiast ja, i to już mówiłem panu prezesowi, moją pierwszą pracą była właśnie praca w browarze. W Niemodlinie. Został zamknięty swego czasu. Nie wiem czy coś się tam dzieje teraz. Już nie mieszkam w tej miejscowości. W tym browarze jest coś

Wielkie święto piwa – rusza Warszawski Festiwal Piwa Regionalnego

6 września odbędzie się pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa Regionalnego. Na to nasycone smakiem i aromatem złotego trunku wydarzenie zaprasza Ciechan na Foksal. Będzie się działo!

Endecja rozwija skrzydła

Powstałe niedawno z inicjatywy Rafała Ziemkiewicza i posłów z klubu Kukiz’15 Stowarzyszenie Endecja rozwija swą działalność. Dużym zainteresowaniem cieszyło się lipcowe spotkanie zorganizowane w warszawskim Ciechan na Foksal. Obecni byli: Andrzej Sadowski (Centrum im. Adama Smitha), Marek Kowalski (Federacja Przedsiębiorców Polskich), Rafał Ziemkiewicz, posłowie Kukiz’15: