Wielkie święto piwa – rusza Warszawski Festiwal Piwa Regionalnego

Podziel się:

6 września odbędzie się pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa Regionalnego. Na to nasycone smakiem i aromatem złotego trunku wydarzenie zaprasza Ciechan na Foksal. Będzie się działo!


Fest-plakatFestiwal to doskonała okazja żeby zasmakować piwo wszystkimi zmysłami, zagłębić się w tajniki receptur, podszkolić piwny savoir – vivre oraz poznać nowe smaki potraw z piwem i do piwa wg. receptur Szefów Kuchni restauracji Ciechan na Foksal. Darmowe warsztaty, które pozwolą odkryć sekret złotego trunku poprowadzą eksperci z branży: Michał Kopik autor bloga Piwny Garaż, Tomasz Janiak znany w blogosferze jako Browarnik Tomek oraz Krzysztof Fałdowski, Wiceprezes Zarządu ds. technologii i produkcji Grupy Browary Regionalne Jakubiak.

Wszystkich miłośników piwa czekają podniebnie uniesienia, które zapewnią tradycyjne receptury piw z browarów: Ciechan, Lwówek, Bojanowo oraz Tenczynek. Na smakoszy czeka „Próba pięciu piw”, w której trzeba będzie wykazać się doskonałą znajomością gatunków i różnych marek piwa – najlepsi wygrają piwne niespodzianki. Goście będą mogli także „wypstrykać sobie promocję” biorąc udział w kultowym „wyścigu pokoju” na kapsle, dołączając do drużyny poszczególnych browarów regionalnych lub restauracji Ciechan na Foksal – tegorocznego gospodarza wydarzenia.

– Uczestnicy Warszawskiego Festiwalu Piwa Regionalnego mogą liczyć na moc atrakcji, liczne niespodzianki i nagrody. Nie zabraknie piwnych ciekawostek, degustacji piwa w towarzystwie smacznego jedzenia, zdrowej rywalizacji i pozytywnych emocji – mówi Aneta Jakubiak, zarządzająca restauracją Ciechan na Foksal z ramienia Grupy BRJ. I dodaje: – Tworzymy to wydarzenie dla fanów piwa. Chcemy obalać mity jakie przez lata narosły wokół tego trunku
i promować dobre, polskie piwo, które warzą browary regionalne ze znamienitą historią oraz niezwykłymi polskimi tradycjami piwowarskimi i często odtworzonymi recepturami. Oczywiście wszystko w atmosferze zabawy i przy dobrej muzyce.

Imprezę uświetni koncert duetu niezwykle utalentowanej wokalistki Karoliny Sumowskiej (Karo Su) znanej z programu „The Voice of Poland” oraz gitarzysty Miguela Moon, którego widzowie pokochali za „polskie Flamenco” w „Mam talent”.

Warszawski Festiwal Piwa Regionalnego to impreza otwarta, a udział w nim jest bezpłatny. Wydarzenie patronatem medialnym objęli: Polska Niepodległa, Warszawska Gazeta, Radio Wnet, BRJ Media, Tygodnik Ilustrowany i serwis waw4free.

Gwiazdy Festiwalu:

Karolina Sumowska – absolwentka Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach na Wydziale Jazzu i Muzyki Rozrywkowej. Od 2000 roku pracuje w krakowskim studio „Nieustraszeni Łowcy Dźwięków” zajmującym się produkcją
dźwiękową i muzyczną na potrzeby współczesnych mediów elektronicznych, gdzie użycza głosu do spotów reklamowych i jingli radiowych m.in. w „Radio Złote Przeboje”, Pop Lista” Rmf fm”, „Radio Zet Chilli”, „Radio Zet Gold”. Uczestniczka IV edycji „The Voice of Poland”. Obecnie pracuje nad swoim debiutanckim materiałem pod pseudonimem Karo Su.

Michał Szuba (Miguel Moon) – jego przygoda z muzyką zaczęła się, gdy jako 8-latek, za sprawą starszego brata trafił na koncert zespołu MANITOU, który zainspirował go wirtuozerską grą na gitarze założyciela i lidera zespołu – Andrzeja Paśkiewicza. W 2014 roku, podczas autorskiego koncertu w Studio Polskiego Radia Rzeszów, Michał wystąpił ramię w ramię z własnym mistrzem gry na gitarze, spełniając wielkie marzenie z dzieciństwa. Oprócz gitary, pasją Michała jest również gra na wielu instrumentach etnicznych, m. in.: sopiłce, whistle, quenie, okarynie i różnych piszczałkach. O Michale zrobiło się głośno m. in. za sprawą VII edycji programu MAM TALENT, gdzie zachwycił miliony Polaków swoim „polskim Flamenco”.

Prelegenci:

Michał Kopik – piwem zajmuje się od 11 lat, a zaczynał od piwowarstwa domowego. Szlify nabierał w nieistniejącym już browarze Konstancin jako warzelany. Od trzeciego roku studiów zajmuje się zawodowo sensoryką piwowarstwa, posiada certyfikat sędziowski Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Został zaproszony jako jeden z 35 nowych sędziów z całego świata do sędziowania w przyszłym roku w World Beer Cup podczas Great American Beer Festival. Propaguje idee food pairingu i gotowania z piwem. Od zeszłego roku jestem współwłaścicielem i głównym technologiem browaru kontraktowego Kingpin. Bloger jednego z największych polskich blogów o piwie – PiwnyGaraz.pl.

Tomasz Janiak – znany w piwnym środowisku także jako Browarnik Tomek. Pasjonat piwa, piwny bloger, miłośnik i popularyzator polskiego chmielarstwa. Współpracował z wieloma podmiotami związanymi z branżą piwowarską, między innymi piwnymi lokalami i browarami restauracyjnymi. Od lutego 2015 roku związany z Browarami Regionalnymi Jakubiak, gdzie odpowiedzialny jest za rozwój sieci sprzedaży na Warmii i Mazurach. Oprócz piwa, wielką pasją Tomasza jest fotografia, zwłaszcza nocna oraz portretowa, muzyka (meloman
i kolekcjoner płyt CD oraz winyli), lotnictwo cywilne oraz podróże, szczególnie na ukochany Półwysep Helski oraz do państw azjatyckich, których kultura i kuchnia go fascynuje.

Krzysztof Fałdowski – pasjonat historii polskiego browarnictwa, piwowar z wykształcenia, od 1997 r. niezmiennie związany z Browarem
w Ciechanowie, gdzie przeszedł stanowiska od piwowara, przez mistrza zmianowego, dyrektora ds. produkcji, po dyrektora browaru. Dziś
Wiceprezes Grupy Browary Regionalne Jakubiak ds. technologii
i produkcji
. Miał wpływ na zmiany trendów w rodzimym piwowarstwie
i kształtowaniu gustów polskich piwoszy. Brał czynny udział przy reaktywacji historycznych browarów w Lwówku Śląskim, Bojanowie
i Tenczynku, gdzie nadzorował także pierwsze warzenia i z sukcesami współtworzył receptury piw (m.in. dla marek Ciechan: Wyborne, Lagerowe i Miodowe) dbając o wysoką jakość i zachowanie tradycji browarów regionalnych. Lubi oprowadzać po browarach opowiadając z zaangażowaniem o procesach jakie towarzyszą warzeniu prawdziwego, naturalnego piwa.

Rafał Malesa – Szef Kuchni Ciechan na Foksal. Swoją kulinarną przygodę rozpoczął w restauracji Wilanów, gotował dla gości hoteli Victoria i Jan III Sobieski, gdzie dania przygotowywane z sercem i precyzją pozwoliły mu awansować na stanowisko starszego kucharza. Kulinarny kunszt i pasja
z jaką pracuje doprowadziły go do prestiżowego stanowiska Szefa Kuchni
w restauracji Space grupy Eurest oraz obecnej przygody w lokalu firmowym Grupy Browarów Regionalnych Jakubiak, gdzie można kosztować tradycyjnych polskich dań z piwem i do piwa.

Krzysztof Płatek – Szef Kuchni Ciechan na Foksal. Swoją pierwszą pracę jako kucharz podjął w restauracji “Villanuova” na rodzimym Wilanowie. Wyczucie smaku oraz zaangażowanie i pomysłowość opracowywanych przepisów sprawiły, że został awansowany na zastępcę szefa kuchni. Gotował w takich restauracjach jak Castello czy Blue Cactus, by obecnie prowadzić kuchnię
w restauracji “Ciechan na Foksal”. Apetycznie opowiada o gotowaniu smakowitych potraw, które zachwycają podniebienia gości.

Grupa Browary Regionalne Jakubiak – wskrzeszamy polskie historyczne browary

Do Grupy BRJ należy 5 browarów z historią: Ciechan, Lwówek, Bojanowo, Tenczynek i Biskupiec. Prezes BRJ Marek Jakubiak jest jedynym inwestorem, który od lat 90 ratuje nieczynne historyczne browary w Polsce. Reanimując browary regionalne Grupa BRJ dynamicznie się rozwija, warzy łącznie 27 marek piwa zatrudniając ponad 200 osób. Najstarszy browar Grupy – Lwówek – posiada tradycje piwowarskie datowane od 1209 r.; pierwsze wzmianki o przepięknym browarze – Bojanowo – pochodzą z 1685 r.; Ciechan – flagowy browar
o największym wolumenie produkcji w Grupie BRJ – w 2014 r. obchodził 150-lecie. W 2014 r. Grupa BRJ zakupiła dwa kolejne historyczne browary: Tenczynek, którego piwa smakował sam Jan III Sobieski wracając do kraju po odsieczy wiedeńskiej oraz zabytkowy Biskupiec, który jako pierwszy w Polsce wprowadził konfekcjonowanie piwa w KEG-ach. Wszystkie marki Grupy BRJ powstają w poszanowaniu historycznych tradycji piwowarskich. Produkty Ciechana znajdują się na polskiej Liście Produktów Tradycyjnych. Trunki Grupy BRJ to piwa naturalne (często niepasteryzowane ani nieutrwalane w inny sposób np. nie poddawane mikrofiltracji), ich walory smakowe zostały przypieczętowane licznymi nagrodami.

Więcej informacji: www.brjsa.pl

Podziel się:


Rozmowa z Pawłem Kukizem, podczas otwarcia Browaru Tenczynek

Będę walczył o Polskę do końca

Panie Pawle, jak wrażenia po wizycie w browarze? Piwa Pan spróbował? Nie spróbowałem, bo już sporo lat nie piję. Natomiast ja, i to już mówiłem panu prezesowi, moją pierwszą pracą była właśnie praca w browarze. W Niemodlinie. Został zamknięty swego czasu. Nie wiem czy coś się tam dzieje teraz. Już nie mieszkam w tej miejscowości. W tym browarze jest coś

Od niedzieli wchodzą w życie maksymalne stawki opłat za śmieci

Miesięczna opłata za odpady komunalne nie będzie wyższa niż 25 zł od osoby lub 70 zł od gospodarstwa domowego. Z kolei stawki za niesegregowane śmieci nie mogą przekroczyć podwójnych stawek odbioru odpadów posegregowanych. To skutek nowelizacji ustawy śmieciowej. Zmiany wprowadzono z powodu wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który orzekł, że przepis o dowolności gmin w

Człowiek Wolności 2014

Wyróżnienie dla filmowca

Pochodzący z podciechanowskiego Sońska Arkadiusz Gołębiewski, reżyser, scenarzysta, fotografik, dziennikarz, wydawca lokalnego tygodnika „Czas Ciechanowa” otrzymał wyróżnienie w konkursie „Człowiek Wolności 2014” tygodnika „wSieci” – za „szereg filmów i produkcji poświęconych Żołnierzom Niezłomnym i historii Polski”. Tytuł „Człowieka Wolności 2014”